dilluns, 28 de novembre del 2011

Al maltractament se l’hi pot plantar cara i superar-lo


Montserrat amb la Salam.
Bon nit companyes i companys. En el nou escenari polític continuem la lluita per l’eradicació de la violència masclista.
Continuarem fem seguiment de l’acompliment de les lleis, mesures, protocols que s’han aprovat tant al Parlament espanyol com el d’aquí Catalunya.
Venen temps difícils per tothom i també pels sectors més desafavorits de la societat i per tant per les dones que pateixen violència, per les dones que estan sota el llindar de la pobresa, i en general mal temps per la lluita dels drets de les dones.
Enguany el Fòrum contra les violències de gènere, ha rodat sobre un doble eix entorn la crisi i com afecta a les dones, i de com les dones participen de la indignació i prenen en mà, s’empoderen, prenen exemple de les que s’alliberen del maltractament i obren camí d’esperança per eradicar la violència masclista, des de les adolescents i les més jovenetes fins les més experimentades.
Les dones maltractades, i totes les dones hem de prendre consciencia i ser les capdavanteres de la nostra alliberació. Això en aquest nou segle vol dir ben clar i alt drets a les dones i igualtat i eliminar la violència de gènere. I ho farem implicant als homes en aquest futur d’alliberació de les persones, d’una humanitat civilitzada real.
La crisi és global i afecta a dones i homes, però com en tot, perquè el sistema patriarcal així ho comporta, les dones tenim un plus.
Per un cantó la taxa d’atur continua sent més alta que en els homes, la precarietat laboral s’aguditza en tots els sectors. La rebaixa en els serveis públics afecta sobretot a suportar més carga les persones que tenen cura dels altres, que també són normalment dones.
Per altra banda estan passant a segon pla les polítiques d’igualtat i promoció de mesures i recursos dirigits a la prevenció i atenció de la violència de gènere.
Encara que el discurs polític continuí sent correcte i no hi ha cap formació que s’atreveixi a verbalitzar que no s’ha de desplegar totes les lleis aprovades, hi ha clars signes de voler tirar enrere i hem d’estar amatents.
S’havia començat un camí cap a la coeducació en ensenyament i s’ha tallat i parat en nom de que no hi ha pressupost.
Havia tot un desplegament d’agents d’igualtat als ajuntaments, formades per la Diputació de Barcelona, i se les envia a l’atur.
S’han rebaixat els pressupostos per subvencions a les Associacions de dones.
El PP clarament diu que tirarà enrere la llei pels drets sexuals i reproductius i la llei de matrimonis gais i lesbianes.
Per això el seguiment més estricte i la lluita de tota l’esquerra es fa més necessària que mai.
En el terreny, en el dia a dia, soc optimista. En els últims anys cada vegada som més les dones que lluitem i treballem per canviar la manera de relacionar-nos, entre les dones joves, implicant a les noies i nois als centres d’estudi. Donant suport a les dones que passen per un procés de recuperació a causa dels maltractaments soferts.  Hi ha més possibilitat de sortir-se’n, de no estar sola. En els últims anys moltes dones que ja han superat aquest maltractament s’organitzen per ajudar i acompanyar a d’altres que encara estan buscant la sortida del túnel i que veuen la llum molt lluny o no la veuen.
Ens cal entendre les vostres experiències, les de totes les dones que pateixen el maltracta, i les que els hi fan costat.
Hem de passar de focalitzar a la dona derrotada destruïda a tractar el conflicte i la problemàtica des dels ulls i vivències de la dona que supera el maltractament.
Al maltractament se l’hi pot fer front, plantar-li cara i superar-lo en molts casos.
I aquests èxits d’una dona, és l’èxit i l’ànim de rebel·lia i lluita de totes les demes.
Les dones maltractades han d’emergir, han de sortir de l’armari, i ho podran fer de la mà, de la veu, i de l’acció de les dones supervivents.
En el Fòrum d’ enguany hem fet totes aquestes reflexions, des del àmbit del treball, des del educatiu, des de nous models de masculinitats, des de les dones a les institucions i a les associacions i us presentarem els resultats que serveixen per construir aquesta rebel·lia contra la societat patriarcal. Canviar la societat, canviar la manera de relacionar-se. Canviar el domini dels homes sobre les dones.
Aquest és el full de ruta per l’eradicació de la violència masclista.
Parlament al Sopar de L'Aurora a la Sedeta amb la Salam Almaslamani, el passat divendres dia 26. Montserrat Vilà Planas. Coordinadora de la Plataforma unitària contra les violències de gènere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada