dijous, 22 de desembre del 2011

La crisi, les dones, com participem de la indignació, i ens empoderem


Avui en l’homenatge a les més de 58 dones assassinades per les seves parelles o ex parelles, volem fer-vos saber els treballs i conclusions que hem arribat.
Unes paraules a la Plaça de Sant Jaume, el tercer dilluns del mes de desembre.
En el 6è Fòrum contra les violències de gènere hem treballat la violència de gènere des de molts punts de vista. Entre més de 1.500 persones,  800 d’elles adolescents.
Us volem destacar els punts en els que més hem incidit:
Enguany el tema del Fòrum rodava sobre un doble eix: entorn la crisi i com afecta a les dones, i de com les dones participem de la indignació, ens empoderem, prenem exemple de les que s’alliberen del maltractament i obren camí d’esperança per eradicar la violència masclista.
Les dones hem de prendre consciencia i ser les capdavanteres de la nostra alliberació. Això en aquest nou segle vol dir ben clar i alt drets a les dones i igualtat i eliminar la violència de gènere. I ho farem implicant als homes en aquest futur d’alliberació de les persones, d’una humanitat civilitzada.
La crisi és global i afecta a dones i homes, però com en tot, perquè el sistema patriarcal així ho comporta, les dones tenim un plus.
Per un canto la taxa d’atur continua sent més alta que en els homes, la precarietat laboral s’aguditza en tots els sectors. La rebaixa en els serveis públics afecta sobretot a suportar més carga les persones que tenen cura dels altres, que també són normalment dones.
No a la violència econòmica!!
Volem prioritats contra la violència vers les dones en les mesures i pressupostos de les nostres institucions!
Per altra banda estan passant a segon pla les polítiques d’igualtat i promoció de mesures i recursos dirigits a la prevenció i atenció de la violència de gènere.
Tristament el divendres saltava la notícia de la retallada de despesa pública a Castilla-La Mancha en matèria d’atenció a les dones. No es prorrogaran els convenis amb les cases d’acollida. Això vol dir 400 llocs de treball i queden sense atenció 13 cases d’acollida i 85 Punts d’informació i atenció a dones que pateixen violència. De moment és queden sense recursos per donar el servei, i segons el portantveu del govern de la regió, “amb menys diners públics es mantindrà i millorarà l’atenció a les víctimes”. Potser vol dir que a partir d’ara els recursos hauran d’esser privats?.
NO al domini sobre les dones! Volem una societat lliure de violència vers les dones!
Les lleis i mesures han fet uns grans avenços però són aplicades per els homes i dones que han de canviar els models tradicionals per una nova manera igualitària. Si no canviem aquesta manera de relacionar-nos i estructura la societat, continua la prevalença del patriarcat. No s’apliquen les mesures en perspectiva de gènere. Ans al contrari no s’assignen els recursos i acompanyaments adients.
Als jutjats, continuen aplicant normes que dificulten la justícia a les dones que volen sortir del cicle de violència del seu maltractador, com el inexistent Sindrome d’Alienació Parental (SAP), o donant la custodia al pare quan hi ha maltractament cap a la mare, o no donant credibilitat a les dones en els casos de denuncia creuada que tant sovint estan utilitzant els maltractadors.
Continuen havent professionals que atenen a les dones sense donar-lis credibilitat, tornant-les a culpar per les seves accions en comptes de condemnar als seus maltractadors.
Per tot això què fer:
Fem Xarxa! Perquè les dones que pateixen violència siguin acompanyades i superin el dolorós procés, convertint-se en supervivents, recuperant-se i sortint del túnel.
Igualtat real per canviar la societat patriarcal de domini dels homes sobre les dones. Totes les perspectives donades al fòrum, conflueixen en la prevenció de la violència de gènere i en continuar la lluita en tots els àmbits.
I hem especificat camins de futur. Les i els 750 adolescents que han passat pel Fòrum han d’esser aquest futur. Hem iniciat la formació d’agents actius contra la violència a les dones als instituts de secundària.A l’hora també s’ha destacat que la prevenció en violència de gènere s’ha de començar en l’educació infantil.
El professorat necessita formació per donar continuïtat a aquesta feina, concretament en coeducació i violència de gènere. I aquesta formació no es pot fer tampoc d’esquenes a les famílies.
Trencar amb el model hegemònic de masculinitat passa per potenciar un model de masculinitat igualitari i a l’hora de èxit. Veure els avantatges que tenen unes relacions sanes i un compromís de compartir la vida social entre dones i homes. Les dones hem de passar a ser agents actives en les decisions socials i per això els homes han de deixar el seu paper de proveïdors i de domini sobre les dones.
En l’àmbit laboral hem de tenir una regulació i una ferma aplicació d’aquesta que asseguri la plena llibertat de les dones i la no permissivitat de cap situació de violència. Les empreses han de ser part activa en facilitar l’eradicació de la violència de gènere, detectant els casos, donant suport i acompanyament a les dones que la pateixen a casa però que els hi afecta a la feina.
En l’àmbit internacional cada cop hi ha més consciència pel que fa a la violència de gènere les sancions són cada cop més importants i es dones continuem tenint un paper fonamental en la construcció de la pau.
Les persones ponents insisteixen en que s’ha de continuar treballant, creant més xarxa, compartint més treballs de reflexió i debat com aquest. Destaquem una de les frases  de la ponent Montserrat Comas: “No és una utopia pensar que podem construir una societat igualitària.”
Aquí teniu el missatge que ens va fer arribar al VII Fòrum contra les violències de gènere,  Michelle Bachelet, directora executiva de ONU DONES, l’organisme de Nacions Unides per la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones.
Ens diu que el camí és llarg, “la tasca és àrdua però no impossible”. Que no és una cosa de dones, sinó de tota la ciutadania decent que no mira cap un altra cantó de les injustícies. Que per eradicar la violència contra les dones fa falta la condemna i el rebuig social. Que les dones que pateixen violència no estan soles!.
Nosaltres, la Plataforma unitària contra les violències de gènere continuarem treballant en els diferents projectes. Mentre hi hagi dones que pateixen violència continuarem surtin a la Plaça Sant Jaume cada tercer dilluns de mes. Continuarem amb el projecte TRENQUEM EL SILENCI de prevenció als centres educatius. I el proper any ens tornarem a trobar en el VIII Fòrum.
19 de desembre de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada