El 2008 unes vint dones companyes de la Plataforma decidim anomenar Hèlia a la idea d’Associació de fer projectes de suport a dones que pateixen violència masclista.
Hèlia, en les antigues civilitzacions, la deessa femenina que representa el sol, ens acull i ens dona escalfor, sempre donant vida, donant llum i força.
Encara que inscrivim l’Associació al 2008, és al 2010 en que una companya es posar a treballar tot el temps, quan comença a caminar en pas ferm. Per aquest projecte ambiciós per la seva implicació de creació i de fer xarxa, es necessiten moltes mans i com a mínim una per tirar endavant les altres.
Som de les que varem formar i empenya la Plataforma i ara sense deixar aquests objectius de canviar les estructures socials que permeten aquesta particular violència contra les dones, també estarem a primera fila en la recuperació social de les dones que ja la pateixen o l’han patit.
Estem avesades i ens hem anat forjant en la lluita per aconseguir unes polítiques públiques que posessin a les seves agendes un problema social per segles amagat: la violència masclista. Tal i com deia el lema de la IV Conferència Mundial de les Dones a Beijing ,a l’any 1995, “Mirar el món amb ulls de dona”. Hem començat aquest camí i volem ser protagonistes de aquest canvi arribant fins al final, posant totes les peces perquè encaixí tot.
Des de 2002 l’exigència de l’aprovació de la Ley Integral contra la violencia de género que es va fer realitat al Parlament de l’Estat al 2004. Des del 2005 participant activament des del Consell Nacional de Dones de Catalunya, coordinant el grup “eix 6” contra la violència masclista, en l’avantprojecte de la Llei catalana que va ser aprovada l’abril del 2008. Han estat set anys intensos per aconseguir eines que ajudin a la lluita contra la impunitat dels culpables de la violència vers les dones, el crim més nombrós i més amagat del món.
Malgrat aquests avenços no podem baixar la guàrdia. Encara serà més entrebancat el camí per aplicar aquestes lleis i el que això significa: canviar les estructures de la societat patriarcal. El desenvolupament d’aquestes lleis i dels recursos que se’n desprenen, l’hem de seguir de prop i hem de crear xarxes socials que facin la pressió necessària i suficient per anar progressant, i aquest és un paper important per Hèlia.
En el moment actual ens trobem amb series resistències i fins i tot moviments reaccionaris a tota aquesta lluita per canviar la cultura imperant, els estereotips i els mites entorn la violència vers les dones. Des de la judicatura a la jerarquia eclesiàstica, des de molts flancs es posa en qüestió a cada pas tot el que hem aconseguit. Per això també és important crear associacions com Hèlia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada